Мобілізація 2022: кого беруть насамперед і як призивають тих, хто не служив

 

В рамках мобілізації, яка була продовжена до 23 серпня, в Україні можуть призвати до лав армії навіть тих громадян, які не проходили службу.

Призов по мобілізації є обов’язковим для військовозобов’язаних. Разом з тим, як запевняють у центрах комплектації, першочергово надається перевага мотивованим, з високими морально-діловими якостями та відповідною підготовкою громадянам.

 
Для того, щоб відбулася комплектація бойових військових частин, у чоловіків перевіряють наявність досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю.

Тих громадян, які не проходили службу у лавах армії, відправляють до навчальних центрів, щоб вони мали змогу пройти курси з метою підготовки за необхідними спеціальностями. Добровольці, які мають бойовий досвід, звертаються до військкомісаріатів або військової частини, яку обрали.

Військовозобов’язані громадяни, що мають досвід прохождення служби або залучались на навчальні збори раніше, можуть бути направлені відразу до військових частин. Центри комплектації особового складу заспокоюють та зазначають, що непідготовлених чоловіків направляють на навчання. Ця категорія військовозобов’язаних громадян навчається у спеціалізованих центрах, на курсах перепідготовки та підвищення кваліфікації при ВВНЗ (офіцери запасу).

Загальна мобілізація має наступні етапи:

Вона проходить у 4 етапи:

Перша хвиля – призивають оперативних резервістів, колишніх військовослужбовців та ветеранів АТО та ООС.

Друга хвиля – призивають резервістів, які не потрапили до першої хвилі мобілізації, та військовослужбовців, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Третя хвиля – офіцери запасу та військовозобов'язані, які закінчили військові кафедри університетів.

Четверта хвиля – усі громадяни віком від 18 до 60 років, які підлягають мобілізації (не мають обмежень за віком, станом здоров'я тощо).

15 березня розпочалася "друга хвиля" мобілізації – призов резервістів, які не потрапили до першої хвилі, та військових, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

23 травня Рада продовжила термін загальної мобілізації ще на 3 місяці.

Мобілізація проводиться по повістці.

У будь-якій повістці мають бути вказані: 

  • ваші ПІБ, рік народження та адреса; 
  • місце роботи;
  • вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомат), призов на військову службу); 
  • дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися; 
  • уточнення щодо необхідних документів; 
  • назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦКСП. 
Якщо ви отримали повістку, то це не означає, що вас відправлять у зону бойових дій. 

Варто розрізняти різні повістки – їхні типи мають бути вказані.

Повістка для уточнення даних

Ці повістки вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо. 

"Найчастіше люди не оновлюють інформацію про інвалідність, чи якщо хтось із близьких зник або загинув в АТО. Тому є така повістка для уточнення інформації",

Повістка на проходження військово-лікарської комісії

Ця повістка за підписом військового комісара зобов'язує пройти медичне обстеження.

До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного.

Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби. 

Повістка-призов на строкову службу

Ця повістка передбачає призов на строкову службу в армії. 

Неявка без поважних причин означає ухилення і передбачає кримінальну відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу.

Утім, цьогоріч такі повістки не видають, адже весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань НЕ проводиться через загальну мобілізацію.

Мобілізаційне розпорядження

Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби.

Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

Військовий квиток – це документ, у якому зазначається придатність або непридатність людини до служби за висновками військово-лікарської комісії.

За результатами військово-лікарської комісії особу можуть визнати:

  • придатною;
  • обмежено придатною до військової служби;
  • непридатною до військової служби у мирний час, але обмежено придатною у воєнний час (така людина підлягає мобілізації під час війни);
  • непридатною до військової служби – це означає, що людина взагалі ніколи не може бути мобілізована, тому її виключають з військового обліку. 
"Білим" зазвичай називають військовий квиток, у якому людину визначають непридатною або обмежено придатною (зокрема у воєнний час) до служби.

Навіть ті, хто непридатний до служби мають показати відповідне посвідчення про те, що вони виключені з військового обліку. 

"Якщо особі, яка взагалі не придатна до служби, вручили повістку не за місцем прописки, наприклад коли вона евакуювалась у безпечні регіони, то необхідно йти до центру укомплектування і показувати відповідні документи, що підтверджують виключення з обліку, аби уникнути зайвих питань від правоохоронців",

Якщо у вас є ці документи на місці, варто відразу показати їх під час вручення повістки.

"Особливість вручення повісток в готелях, на блокпостах у тому, що місцеві військкомати нічого не знають про вас і ваші хвороби, тому видають ці повістки всім".

Якщо ви не підлягаєте мобілізації, ви маєте прийти у центр комплектування та пред’явити відповідні документи. 

"Наприклад, потрібно підтвердити, що у вас "білий квиток", або троє неповнолітніх дітей, чи ви самостійно виховуєте дитину, чи є опікуном недієздатної особи тощо... Військкомат не знає про вас нічого. Перша повістка – це для того, щоб ви стали на облік".

Також усі чоловіки-переселенці призовного віку зобов’язані стати на військовий облік у центр комплектування протягом 7 днів після зміни місця проживання, не чекаючи на повістку.